Kenia-container klaar voor vertrek

Een nieuwe container met goederen staat te wachten om naar Kenia te worden vervoerd. De naaimachines, computers en een groot aantal gereedschapsets  gaan naar drie Keniaanse organisaties: Oriang Parish, Rieko en de Oyugis Integration Development Organization.

Oriang Parish biedt jongeren tussen de 14 en 18 jaar opleidingen aan in het maken van kleding, houtbewerking en in de bouw. De jongeren zijn vaak als wees opgegroeid en veel van hen zijn gehandicapt. Bij Oriang Parish maken en verkopen de leerlingen gordijnen, tafelkleden en school- en bedrijfsuniformen. Ook verkopen ze zelf geteelde groenten en fruit uit de schooltuin. Dat alles levert weer geld voor de organisatie op.

Rieko geeft kwetsbare en arme mensen van alle leeftijden kansen. Rieko zet vakopleidingen op bij bedrijven en opleidingscentra. Jongeren leren daar vaardigheden waarmee ze een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Hiervoor is goed gereedschap nodig. Als ze een eigen bedrijfje starten, kunnen ze bij Rieko gereedschap lenen. Na een jaar betalen zij het gereedschap terug.

De naam zegt het al: de Oyugis Integration Development Organization richt zich op integratie van bevolkingsgroepen. Integratie van gezinnen die door HIV zijn getroffen, van ongeschoolde vrouwen uit arme gezinnen en kansarme jongeren. In vier werkplaatsen heeft Oyugis al 100 leerlingen opgeleid tot automonteur, houtbewerker, loodgieter, naaister, elektricien of metselaar. Het aantal leerlingen groeit. Daarom moeten de werkplaatsen worden uitgebreid. Dat kan met de opgeknapte gereedschappen en machines die Betuwe Wereldwijd gaat versturen. Een kans voor betere leefomstandigheden voor nog meer mensen.

Gerda Van R