Aan de slag bij Oyugis, Kenia

BWW_icoon in uitvoering.png

in uitvoering


BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€3150,- anoniem fonds

Oyugis Integration Development Organization is in 2011 gestart. De organisatie zit op het platteland, vlakbij de plaats Oyugis, in het westen van Kenia. Hun doel is om bij te dragen aan de verbetering van de omstandigheden van kansarme jongeren en ongeschoolde vrouwen van arme gezinnen en gezinnen die door HIV/aids getroffen zijn. Dat doen zij door de lokale bevolking trainingen aan te bieden voor de beroepen automonteur, kleermaker en houtbewerker. Ook heeft Oyugis een succesvol revolving-fund gestart. Leden kunnen met geld uit dit fonds investeren in een eigen bedrijfje. Met de inkomsten die ze daaruit genereren  vullen zij vervolgens het fonds weer aan.

Oyugis heeft twee autowerkplaatsen, een meubelwerkplaats en een naaiatelier. Hier kunnen leerlingen een opleiding volgen, vooral jongeren van het platteland. De reparatie en het maken van de producten leveren weer inkomsten op. Oyugis biedt ook training aan in de vakken van loodgieter, elektricien en metselaar.

Oyugis heeft ruim 100 leerlingen succesvol opgeleid. Zij kunnen nu voor eigen inkomsten zorgen, waardoor hun levensomstandigheden flink zijn verbeterd. De school voor hun kinderen kan worden betaald en ze kunnen voor eten en benodigde medische hulp zorgen. Hierdoor is ook de gezondheid van de deelnemers en hun gemeenschap toegenomen.

De organisatie heeft twee keer eerder gereedschap ontvangen: één keer van onze zusterorganisatie Stichting Gered Gereedschap en één keer eerder van ons. Inmiddels neemt het aantal leerlingen toe.
Met deze nieuwe zending kunnen de werkplaatsen worden uitgebreid. De goederen die we kunnen leveren zijn:

1 verfspuitset met compressor
2 computers
2 laptops
1 houtdraaibank
3 fietsen
1 lasapparaat
3 overlock naaimachines
3 trapnaaimachines
1 laserprinter
1 vlakbank schaafmachine
1 slijpmachine + reservesteen
1 tafelzaagmachine

Met deze gereedschappen kan Oyugis extra inkomsten genereren door producten te maken. Met eigen computers zijn ze niet meer afhankelijk van een internetcafé. De fietsen worden gebruikt als vervoermiddel.
Wij verzamelen deze goederen, knappen ze op en verzenden ze naar Mombassa.

Het project, inclusief transport tot aan Mombassa kost €3150,-. Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf Mombassa. Deze kosten worden door Oyugis zelf betaald.

Florence aan het werk.jpg

Weduwe Florence kan nu voor haar gezin zorgen

Florence Anyango Otieno is 42 jaar. Ze woont in het dorp Kamuma, vlakbij de stad Oyugis. Haar man overleed in 2015 aan de gevolgen van aids. “Hij liet mij achter met een dochter en twee zoons. Mijn kinderen hebben een tijd gebrek gehad aan eten en medische zorg. Omdat we de vereiste schoolspullen niet konden betalen, konden ze ook niet naar school. Ik had geen werk en kon geen baan vinden omdat ik de vaardigheden daarvoor miste.” Florence besloot mee te doen aan de vakopleiding bij OIDO in Oyugis. Ze volgde trainingen in het maken van kleding en kleinschalig ondernemerschap. Met de twee naaimachines die ze van haar man erfde en geld van een groeps-spaarpot startte Florence een kleine kleermakerswinkel in Oyugis. “Ik krijg nu voldoende geld uit het maken van schooluniformen en kleding en uit kledingreparatie. Ik ben nu vrij van de zorgen die ik eerst had: ik kan eten voor mijn kinderen kopen, medische kosten betalen en schoolmaterialen voor mijn kinderen kopen. Ze weet nu hoe ze de prijs van haar producten moet bepalen. “Ik ben niet langer bang voor het leven maar voldoende in mijn kracht om uitdagingen in het leven aan te gaan.”