ALEJO Zambia: De kracht van een cooperatie

BWW_icoon gerealiseerd.png

gerealiseerd


€5.000,-

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€2.000,-anoniem fonds

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€ 1500,- anoniem fonds

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€ 1470,- anoniem fonds

In Mufulira, een stad die is ontstaan rond een kopermijn, is het ALEJO Community Support Project gevestigd. Wij hebben goed ervaringen met deze coöperatie. In 2012 hebben we landbouwgereedschap geleverd via Vraag & Aanbod. Een paar jaar daarna, in 2016, verzonden wij een container vol gereedschap.
Alejo verzorgt trainingen waarmee ze de kansen van achtergebleven leefgemeenschappen vergroten. Het gaat om trainingen op het gebied van gewasteelt, pluimvee, vee en vis, bosbouw en ondernemerschap. Verder verspreiden ze kennis over mensenrechten, zorgen ze voor beschikbaarheid van zaden, organische mest en bieden ze ICT diensten aan. En niet in de laatste plaats zorgen ze voor verspreiding van allerlei gereedschappen aan lokale gemeenschappen.

In de afgelopen zeven jaar hebben zij 5000 leden in verschillende gemeenschappen getraind.
Alejo heeft ons nu om een grote hoeveelheid spullen op het gebied van landbouw, ICT en textielbewerking gevraagd, waarmee een volledige container gevuld kan worden. Deze gereedschappen zijn bedoeld voor trainingen door Alejo en direct gebruik door leden van de coöperatie. Het belang van het gereedschap kan niet beter worden verteld dan door leden van de coöperatie zelf:

Clever in haar kleermakerswinkel.jpg

de kleermakerswinkel van Clever Sikatuli’s uit Malumbwe

“Het Tools4Change programma door Alejo heeft me echt geholpen. Ik wilde graag een kleermakerswinkel starten. Maar in ons land is het bijna onmogelijk om goed en betaalbaar gereedschap te vinden. Via het programma heb ik in 2016 verschillende gereedschappen ontvangen, waaronder twee verschillende soorten naaimachines en borduurmachines. Daarnaast is het mogelijk dat ik nu een kleermakersschool draai. Ik heb nu acht leerlingen die elk 800 Kwacha (€68,-) betalen. Daarmee kan ik materialen aankopen en per maand 6000 Kwacha (ca. €500,-) winst halen. Ik hoop de aantallen te kunnen verhogen door meer gereedschappen van het programma te ontvangen.”

Door ALEJO samengevat: “Dit programma veranderde de levens van de leden van de gemeenschap, met een stijging van hun financiële positie met 50%, waardoor zij zelfvoorzienend kunnen worden.”
De website http://www.alejocsp.com/  geeft veel informatie over hun programma’s en activiteiten.

Er is in totaal €9.970,- nodig om het project te kunnen realiseren. Dat is exclusief de kosten voor het binnenlands transport vanaf Lusaka. Alejo betaalt zelf de kosten van inklaring en transport vanaf Lusaka.

 
Romano aan het werk.png

De wens van Romano Chama

“Ik ben timmerman van beroep. Sinds ik het gereedschap van Tools4change via ALEJO Community Support Project ontving, zijn mijn zaken verbeterd van 15 Kwacha naar 100 Kwacha per dag. Ik kan nu moeiteloos mijn gezin onderhouden.
Mijn wens is dat dit programma doorgaat zodat mijn mede gemeenschapsleden ook geholpen kunnen worden.”

Wij kunnen de volgende door Alejo gevraagde gereedschappen klaarmaken en verzenden:

2             breimachines
5             handnaaimachines
2             overlock naaimachines
20           elektrische naaimachines
25           computers
5             laptops
2             laserprinters
1             beamer
1             freesmachine
20           landbouwsets
2             lasapparaten
2             lasbikhamers
2             lashandschoenen
2             laskappen
2             laselektrodes
20           timmersets
1             waterpomp
3             workmates