Hoop voor Liberia door PEP

BWW_icoon in uitvoering.png

in uitvoering


Bijdragen:

€5000,- BIDOC

turing-foundation-logo.png

€8.125,-

logo_pep-liberia.jpg

Het logo van het People Empowerment Program (PEP) laat een opkomende zon zien, een symbool voor hoop. Een opkomende zon is hard nodig in een land als Liberia, een van de armste landen ter wereld.

Het land is in 1847 gesticht door uit de Verenigde Staten teruggekeerde ex-slaven. Hoewel de naam van het land afgeleid is van het Latijnse woord voor vrijheid, is de geschiedenis minder rooskleurig. Er woedden twee langdurige bloedige burgeroorlogen, van 1989 tot 1996 en van 1999 tot 2003. Vooral burgers werden het slachtoffer, waaronder veel kindsoldaten. Velen waren gedwongen om mee te vechten, maar er waren ook kinderen die meevochten vanwege de kansen om zichzelf economisch te verrijken via plunderingen.

De Ebola-epidemie in 2014 heeft het er niet beter op gemaakt. Het inkomen per hoofd van de bevolking is dramatisch laag, het werkloosheidspercentage hoog. Ook educatie is nog steeds zwak. Na 14 jaar burgeroorlog was een groot deel van het geschoold personeel verdwenen. Liberia is nog steeds in de fase van opbouw, ook wat betreft  het schoolsysteem.

PEP werd in 2001 door Liberiaanse vluchtelingen in Ghana opgestart. Ze startten met open-lucht vakopleidingen voor jongeren in het Buduburam vluchtelingenkamp in Ghana. Ook hielpen ze vrouwelijke vluchtelingen die niet of nauwelijks konden lezen en schrijven met het bedrijven van landbouw. Toen het in 2005 weer wat veiliger was in Liberia, keerden ze terug en richten zich op de opbouw van het land.

Inmiddels heeft PEP Liberia een trainingscentrum en school in de buitenwijken van Monrovia waar kinderen, tieners en jongvolwassenen scholing krijgen. Tot 1 juli 2014 werd PEP Liberia ondersteund vanuit de Nederlandse PEP-Liberia Stichting. PEP was daarna voldoende in staat om op eigen kracht verder te gaan.

PEP gelooft in zelfredzaamheid en empowerment. Dit doet PEP vooral door het vergroten van de toegang tot educatie. PEP verzorgt zowel basisschoolse opleidingen als academische- en vakopleidingen voor jongeren en volwassenen. Ze richten zich met name op praktisch onderwijs, waarmee de leerlingen voorbereid zijn op een baan. De leerlingen worden in bestaande ondernemingen in de gemeenschap geplaatst, waardoor hun vaardigheden een boost krijgen.

PEP heeft ons gevraagd om een groot aantal gereedschappen voor technische beroepen en diverse soorten naaimachines. Het gaat om:

15 computers
  5 laptops
15 elektriciensets
  1 elektricienset voor 10 leerlingen
15 loodgietersets
  1 loodgieterset voor 10 leerlingen
  1 borduurnaaimachine
  1 overlocknaaimachine
25 elektrische naaimachines
  3 trapnaaimachines
15 timmersets
  1 timmerset voor 10 leerlingen

Met deze goederen kunnen ze een veel groter aantal leerlingen bereiken. De gevraagde gereedschappen zijn  bedoeld voor jongeren en volwassenen, kwetsbare vrouwen en meisjes en zelfstandige vaklui. Met deze gereedschappen leren ze hoe ze met het gereedschap kunnen werken en worden ze vak-volwassen. Met de diensten en producten die zij aanbieden, profiteren complete families en gemeenschappen. Ook kunnen de leerlingen met hun vaardigheden een baan vinden in het bedrijfsleven of bij de overheid.

Het project, inclusief transport tot aan Monrovia, kost €13.125,-. Dat is zonder de kosten voor de inklaring en transport vanaf Monrovia, die PEP zelf betaalt.

in de PEP schoolbanken, Libera.jpg
PEP Liberia training.jpg