Ludieke sluiting Ugandacontainer door wethouder Joost Reus

De storm van 18 januari leverde een ludieke sluiting op van de container naar Uganda. En een leuk artikel in de Culemborgse Courant. Zie het artikel hieronder. 
De container zit vol met computers, heel veel naaimachines, technisch gereedschap voor allerlei beroepen en fietsen. Deze goederen gaan naar de volgende projecten: de vrouwengroep Vrouwengroep CADWA, het Opleidingscentrum AWU (Ankola Western Institute of Science and Technology), de meisjes en vrouwen van het Young Women’s Christian Association of Uganda (YWCA). Tenslotte bevat de container ook een nazending van 10 fietsen voor het project van het Revelation Childrens Ministries International (RCMI). 


Nieuwsbericht uit de Culemborgse Courant van 23-01-2018
Auteur: Simon Dijk

Stichting Betuwe Wereldwijd beleeft 'stormachtig' succes

Wethouder Joost Reus wordt verrast door zijn digitale evenbeeld.

Wethouder Joost Reus wordt verrast door zijn digitale evenbeeld.

CULEMBORG De storm van afgelopen week was niet speciaal besteld, maar wel symbolisch voor de ontwikkeling naar een stevigere organisatie van Betuwe Wereldwijd. Nu 35 medewerkers, waaronder drie betaalde krachten, geven mensen in ontwikkelingslanden een kans.

De organisatie knapt gebruikte gereedschappen, naaimachines, fietsen en computers, bestemd voor vakopleidingen, op. Daarbij vinden ook medewerkers met een beperking, vrijwilligers en werklozen hier zinvol werk. Afgelopen donderdag gaf wethouder Joost Reus met het aanklikken van een digitaal filmpje, vanwege de storm een 'pseudo' Joost, het startsein voor het versturen van alweer een volle container goederen.

PERSPECTIEF Joost Rensen, verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding: ,,We bieden mensen in ontwikkelingslanden perspectief. Ze mogen een droom naleven; wij helpen ze aan een start door het leren van een vak." Het bewijs was een goedgevulde container, bestemd voor vier projecten in Oeganda. Nogal ludiek werd deze op het Culemborgs industrieterrein vanwege de storm gesloten door Ingelies Nieuwland, coördinator Mens en Werk. Dit, met een maskertje waarop de afbeelding van Joost Reus te zien was. Per jaar worden er zo'n 4 containers met goederen voor 20 projecten verstuurd. Naast allerlei fondsen steunt ook de gemeente een aantal projecten door middel van de pot 'Internationale duurzame ontwikkeling'. Reus: ,,Je geeft geen kleding, maar een naaimachine en de kans voor het leren van een vak. Tegelijkertijd biedt dit ook kansen aan mensen hier." Iets wat de aanwezige Selma Koomsom van de vakopleiding Rhiza Ghana bewijst. ,,Zo komen de studenten aan eigen inkomsten en kunnen ze investeren in de gemeenschap."

VLEUGELS Rensen ervaart zelf het belang van vrijwilligers met vakkennis, die zorgen dat sommige afdelingen echt 'vleugels krijgen'. ,,We kunnen meer leveringen aan en laten mensen echt groeien." Daarom zijn er niet alleen naai- en breimachines, (vak)gereedschap en computers welkom, maar zeker ook de vrijwilliger met technische achtergrond, de communicatieheld, een fondsenwerver en een Sherlock Holmes die projectaanvragen beoordeelt.

Joost Rensen