Versterking voor krachtige vrouwen in Uganda

BWW_icoon gerealiseerd.png

gerealiseerd


Donaties

triodos-logo.png

€3.255,-

Door optreden van de Lord’s Resistant Army (LRA) is een groot deel van de bevolking in Noord-Uganda ontworteld. De levensomstandigheden van vele families zijn erg armoedig. Door de oorlog zijn er veel weduwen, wezen, schoolverlaters, mensen met HIV en mensen met een beperking.

Zo’n zeven jaar geleden nam een aantal vrouwen uit Arua initiatief om een coöperatie te starten met als doel meer inkomsten voor de leden en hun kinderen. Ook willen zij met het weinige dat zij zelf hebben, de vele slachtoffers helpen die hun familie, land en bezit door de oorlog zijn kwijtgeraakt. Arua is een stad in het noordwesten van Uganda vlak bij de grens met Congo. De stad is bekend geworden vanwege de grote vluchtelingenkampen met mensen uit Soedan en Congo.

De Lord’s Resistant Army probeert nog steeds mensen die geen werk hebben en jongeren zonder perspectief over te halen zich bij hen aan te sluiten. Een project zoals CADWA maakt families hier minder kwetsbaar voor en geeft hen voldoende om voor te blijven en in hun eigen levensonderhoud te voorzien.

De CADWA-vrouwen werken samen: ze naaien, bewerken het land, maken aardewerken potten etc. Daarmee verdienen ze wat geld waarmee ze hun (grote) families kunnen onderhouden. Ook helpen ze behoeftige mensen in de dorpen. Binnen de coöperatie bundelen ze krachten en kennis en gaan samen ondernemend aan de slag. De groep heeft o.a. een revolving fund opgericht. Hierbij vloeien de opbrengsten terug in een fonds en worden weer aangewend voor nieuwe investeringen. De opbrengsten komen dus nooit bij de oorspronkelijke verstrekkers terug.

Sinds kort richt de groep zich ook op trainingen in het maken van kleding. Er is echter gebrek aan naaimachines. Ook kan CADWA extra landbouwgereedschap goed gebruiken: met eenvoudig gereedschap kunnen ze de vruchtbare grond beter bewerken.

Met meer machines en meer gereedschap kunnen meer vrouwen in buurdorpen meedoen. Als ze meer kunnen produceren kunnen ze ook meer sparen en daarmee meer families helpen. Met meer inkomsten kunnen zij ook vrouwen helpen die geen lid zijn. Veel vrouwen zouden wel willen meedoen, maar kunnen de lidmaatschapskosten (nog) niet opbrengen, ook al zijn die erg laag. Werken in een coöperatie maakt dat de vrouwen krachtiger kunnen optreden in het nemen van beslissingen.

Een van onze bestuursleden heeft in een bezoek aan CADWA ervaren hoe nodig de gevraagde gereedschap zijn. In de komende jaren zijn er meer bezoeken gepland. We kunnen daardoor nauw betrokken blijven en meekijken hoe de goederen worden benut.

Het bedrag dat met het hele project, inclusief transport, gemoeid is, komt neer op €3.255,-. CADWA betaalt zelf de kosten van inklaring en transport vanaf Kampala, waar wij de goederen heen sturen.

CADWA vrouwen Uganda.jpg

Wij kunnen de volgende goederen verzenden:

5 landbouwsets
5 handnaaimachines
5 elektrische naaimachines
3 borduur naaimachines
2 overlock naaimachines
3 breimachines
2 weefgetouwen
2 laptops
1 printer
5 fietsen
1 generator