Opleiding voor Ugandese jongeren

BWW_icoon gerealiseerd.png

gerealiseerd


donaties

logo rabobank.png

€14.800,- Rabo foundation medewerkersfonds

Hoewel de Ugandese economie de laatste jaren goed vooruit gaat, behoort het land nog altijd tot een van de armste landen ter wereld. Zo’n 85% van de bevolking is werkzaam in de landbouw. Het grootste deel van de productie is voor eigen gebruik. Ze verbouwen vooral millet, sorghum, cassave en wat fruit. In het vruchtbare zuiden is het ook mogelijk om koffie en katoen te verbouwen. Deze producten vormen dan ook de belangrijkste exportproducten van Uganda. Echter, koffie en andere landbouwproducten brengen op de wereldmarkt lage prijzen op. Van de Ugandese bevolking leeft een derde onder de armoedegrens en kan niet of nauwelijks in de dagelijkse levensbehoeften voorzien. Meer dan tachtig procent van de bevolking is werkzaam in de landbouw, met koffie als voornaamste exportproduct.

Het Ankole Western Institute of Science and Technology (AWU) biedt sinds 2007 lokaal opleidingen aan jongeren. AWU bevindt zich in Kabwohe, een plaats in west Uganda in de buurt van de stad Mbarara. Naast opleidingen op administratief gebied, het maken van kleding en houtbewerking is een belangrijk onderdeel het opleiden van de jongeren tot agrariër.

AWU heeft weinig middelen om gereedschappen en andere middelen aan te schaffen. Tegelijkertijd groeit het AWU: er komen meer leerlingen en meer lokale groepen die willen leren en oefenen. Er is een nieuw aanbod van praktische opleidingen op een laag niveau, zoals kleermaken, houtbewerking en bouw. Tenslotte is ook de demonstratie-boerderij aan het uitbreiden. Hier komen studenten praktijkervaring opdoen en ook lokale boeren komen hier om te leren. Een hogere productie betekent dat meer landbouwproducten verkocht kunnen worden. En dus een toename van inkomsten.

De volgende goederen worden opgestuurd:
10 elektrische naaimachines
15 handnaaimachines
10 breimachines
30 computers
  5 laptops
  2 printers all-in-one
  3 laserprinters
  2 beamers
20 typemachines
  1 kopieermachines
10 fietsen
  1 metaalbewerkingset
30 landbouwsets
20 timmersets
  1 schaafmachine
  5 decoupeerzaagmachines
  2 handcirkelzagen
  1 verstekzaagmachine
  6 schuurmachines
20 metselsets

Een van onze bestuursleden is regelmatig bij AWU in het kader van de Nederlandse organisatie PUM (Programma Uitzending Managers). Door deze directe band kunnen we een goede besteding van de goederen waarborgen.

Het project, inclusief transport, kost €14.800,-. Het AWU betaalt zelf de kosten van inklaring en transport vanaf Kampala, waar wij de goederen heen sturen.

AWU Uganda.jpg
AWU Uganda.jpg