Gevonden voorwerpen: ‘Soliditeit’

garantie bewijs.jpg

Uit het laatje van een oude Pfaff handnaaimachine: een Garantiebewijs.

Naar Afrika zenden we graag solide fietsen en degelijke gereedschappen en machines. Naast elektrische naaimachines verschepen we nog steeds veel oudere hand- en trapnaaimachines. Deze hebben hun diensten al lang bewezen en gaan na een grondige opknapbeurt zeker nog een tijd mee.
Apparatuur die met de hand of voet te bedienen is heeft zo zijn voordelen in delen van Afrika. Er hoeft geen elektriciteit aanwezig te zijn en die hoeft dus ook niet te worden betaald. De machines zijn vaak simpel om te onderhouden en met reserve-onderdelen zijn defecten meestal goed te repareren. Zelfs de tekst op het Garantiebewijsvan een oude Pfaff trapnaaimachine komt heel duurzaam over. De heer G.M. Pfaff, u ziet hem rechts, gaf persoonlijk garantie voor de ‘soliditeid’ van de naaimachine die uit zijn fabriek kwam.           

dhr Pfaff.jpg

Naast de tekst zien we een afbeelding van de Pfaff-fabriek in Kaiserslautern. De fabriek had 1000 werklieden en was ‘opgerigt’ in 1862. Hij groeide snel; in 1868 leverde men 250 naaimachines af en 23 jaar later 25.000, het 100-voudige. 

Betuwe Wereldwijd heeft veel minder ‘werklieden’ in dienst. Toch konden we vorig jaar maar liefst 756 naai- en breimachines naar verschillende projecten in Afrika versturen. Die werden natuurlijk niet vervaardigd in onze werkplaats in Culemborg. Maar we steken wel veel tijd en aandacht in elke naai- en breimachine. De machines worden volledig schoongemaakt. We kijken ze na, smeren/oliën en stellen af. We vervangen versleten en kapotte onderdelen en voegen reserve-onderdelen en accessoires toe. Hierbij proberen we goede, gebruikte exemplaren mee te sturen, maar regelmatig moeten we ook onderdelen nieuw aanschaffen. Er kunnen natuurlijke geen nieuwe garantiebewijzen bij opgeknapte machines worden meegestuurd. Echter, de medewerkers van Betuwe Wereldwijd in Culemborg leveren zeker een topprestatie!

Gerda Van Rhier