Nieuwe avonturen in een onbekend land

oude fietsen.JPG

Samen hebben ze al veel van Europa gezien. Ze staken de Noordzee over naar Wales, reden door Zweden en bungelden in een fietsbus op weg naar Frankrijk. Van fietsen waar je zoveel mee hebt beleefd, kun je moeilijk afstand doen. Vooral als je die belevenissen deelde met je partner. De fit uitziende, wat oudere mevrouw die met haar racefiets het pand van Betuwe Wereldwijd binnenkomt, is duidelijk erg gehecht aan haar fiets. Het is dan ook een prachtige retro fiets met een laag, karakteristiek gebogen racestuurtje. Ze zegt dat ze te onzeker is geworden om erop te fietsen. De medewerker van Betuwe Wereldwijd stelt voor om er dan een recht stuurtje op te laten zetten. Maar nee, ze wil er echt niet meer mee fietsen. Ze vindt het erg mooi, dat gebogen stuurtje; “Maar de fiets slingert me te veel. Het is wel moeilijk voor me om afstand te doen van de fiets. Hij is 40 jaar oud. Ik heb hem nog samen met mijn man gekocht. Voor mij is hij verbonden aan alle fietstochten die ik samen met mijn man heb gemaakt. Mijn man is nog niet zo lang geleden overleden. Nou, ik ga hem achterlaten, alsjeblieft.” Het is duidelijk een moeilijk moment voor haar. “Wat gaan jullie ermee doen?” Ze krijgt de verzekering dat Betuwe Wereldwijd een goede bestemming voor de fiets gaat zoeken. Maar pas nadat hij goed is nagekeken en waar nodig opgeknapt en gesmeerd. Misschien gaat hij naar een project in Roemenië waar mensen met een lichamelijke beperking fietsen opknappen om met de opbrengst aangepaste rolstoelen te kunnen kopen. Of anders naar een wielrenproject in Uganda. Een paar dagen later komt de vrouw terug om ook de fiets van haar man te brengen. En nu staan ze samen te wachten op nieuwe avonturen in een onbekend land.

Gerda Van Rhier