Een beeld van een man

Jan in zijn atelier.jpg
gereedschap opknappen.JPG

Jan heeft een heel gewone naam, maar de mens erachter is allesbehalve doorsnee. In Culemborg kennen veel mensen hem van zijn houten beelden. Beelden die soms verrassend zacht zijn en die je niet verwacht van een man met zo’n stoere buitenkant. Jan vertelt: ‘’Naast het werken bij Betuwe Wereldwijd doe ik aan beeldhouwen. Dit doe ik in hout en soms in steen. Vroeger maakte ik van boomstammen beelden, maar tegenwoordig richt ik me op het maken van beelden in kleiner formaat (30 tot 40 cm). Regelmatig sta ik ook nog met mijn werk op tentoonstellingen of kunstmarkten.’’ Benieuwd geworden naar de beelden van Jan? Kijk op http://sculpturenjansmeehuijzen.blogspot.com/

Voor zijn pensionering werkte Jan 31 jaar lang in Amsterdam in de verslavingszorg, in de nachtopvang en de 24-uurs zorg. De verslaafden zaten toen in een traject van 3 maanden, dat ging van dakloos naar begeleid wonen in een eigen woninkje. Toen Jan gepensioneerd werd, in 2009, wilde hij zich helemaal op die grote hobby beeldhouwen gaan richten. Maar het ging kriebelen, Jan is graag onder de mensen en houdt van samenwerken. Hij nam contact op met Betuwe Wereldwijd en ging er aan de slag. Inmiddels werkt Jan er al weer een aantal jaar. ‘’Twee keer per week ben ik in het magazijn bezig en maak ik gereedschap schoon en pak ik kisten in.’’

Jan werkt nog steeds graag voor een goed doel: ‘’Het leveren van een bijdrage aan projecten waarbij mensen de kans wordt gegeven op een betere toekomst vind ik mooi, dat is hard nodig namelijk. Mensen met een rugzakje krijgen vaak minder kansen en bij Betuwe Wereldwijd kunnen ze zinvol werk doen. Wat me ook zo aansprak, was dat ik op bekend terrein kon blijven werken. Hier kan ik mijn vakkennis delen met de vrijwilligers én werken met gereedschap. Mijn ervaring in de zorg en met het beeldhouwen zorgt dan ook voor wat extra’s.’’

Het werken bij Betuwe Wereldwijd en het beeldhouwen is iets wat Jan zich voorlopig nog wel ziet doen. “Het kunnen werken in mijn eigen tempo en het blijven bewegen houdt mijn conditie op pijl. Samen met mijn ervaring zorgt dit ervoor dat ik nog van waarde kan blijven.”

Gerda Van Rhier