De kneepjes van het kleermakersvak

Joan uit Ghana.JPG

In het dorpje Isiimba, dat tegen Kisozi (Uganda) aan ligt, woont de twintigjarige Joan. Ze woont nog bij haar ouders thuis. De ouders van Joan konden het schoolgeld niet meer betalen en daarom is ze na de tweede klas van de middelbare school gestopt. Joan had behalve taken in het huishouden, hele dagen niks te doen. Dat is voor een jong iemand als Joan toch wel erg moeilijk.
Joan gaat nu naar de naailessen in het vocational training center van Egoli Africa in Kisozi. De naailessen zijn betaalbaar, vergeleken met de hoge kosten van de middelbare school.

Ik had totaal geen ervaring met het werken op de naaimachine, maar maak grote stappen vooruit.

Joan vindt het fijn dat ze nu de hele week iets om handen heeft en een beroep leert. Ze had totaal geen ervaring met het werken op de naaimachine, maar maakt grote stappen vooruit, vindt ze. Op de vraag wat haar droomwens is als ze straks alle kneepjes van het kleermakersvak onder de knie heeft, antwoordt ze: “Ik zou ook heel graag mensen willen trainen en ze een beroep leren, zodat ze later ook een eigen inkomen kunnen verdienen en zich niet nutteloos voelen omdat ze denken dat ze niks kunnen”.

Gerda Van Rdaar