Russ krijgt alles aan de praat

foto russ.JPG
russ met fiets.jpg

Russ is zelf niet zo’n prater. Liever luistert hij en biedt anderen de ruimte om te vertellen. Heel rustig en relaxed, zo hebben we Russ leren kennen in de weken dat hij nu bij Betuwe Wereldwijd werkt. Maar de rode draad in zijn werk is dat hij anderen aan de praat krijgt. Of het nu kinderen, volwassenen, fietsen, machines of molens zijn.

Hoe is Russ bij Betuwe Wereldwijd terecht gekomen? “Op een doordeweekse dag fietste ik langs Betuwe Wereldwijd en zag de vacature voor Coördinator Mens & Werk op het raam staan. Ik was meteen geboeid. Ik fietste door, maar het bleef in mijn gedachten rondhangen… Op een gegeven moment ben ik omgekeerd, terug naar BWW gefietst en het pand binnengestapt.”

Zo begon het allemaal. “Het leek me echt een leuke baan. Twintig jaar geleden heb ik een kinderopvang opgericht. Het werken met kinderen vond ik echt het leukste om te doen. Drie jaar geleden hebben mijn stiefdochters de kinderopvang overgenomen, dus ik kan met een gerust hart bij BWW aan de slag. De ervaring die ik bij de kinderopvang heb opgedaan kan ik nu mooi inzetten in de begeleiding van de medewerkers bij BWW.”

Maar niet alleen de menselijke kant bij BWW spreekt Russ aan. Ook het werken met techniek maakt dat hij hier helemaal op zijn plek is. “In mijn vrije tijd ben ik veel bezig met het maken van meubels. En als molenaar heb ik veel te maken met oude technieken en machines.” Want het beheren en onderhouden van de monumentale molen De Johanna (bij Bolderburen) is een grote hobby van Russ. “De Johanna is een klein bedrijfje met een betrokken team. We maken meel van biologisch graan en verkopen dat bij de molen en bij natuurwinkel Naturijn. In het weekend geven we ook rondleidingen aan schoolklassen en toeristen.” Russ is in zijn vrije tijd echter niet alleen maar met zijn molen bezig. “Ik fiets graag op mijn vintage racefiets. Een oudje, helemaal van staal.”

Inmiddels is Russ al weer heel wat weken als nieuwe coördinator Mens & Werk aan de slag. “Wat mij opvalt hier is de enorme verscheidenheid aan medewerkers en de grote openheid op de werkvloer. Ik vind het leuk om de medewerkers te ondersteunen en allerlei verschillende taken te doen. Van de ondersteuning van medewerkers en gesprekken met jobcoaches tot en met het zorgen dat gereedschap klaar is voor verzending naar ontwikkelingslanden. Het mes snijdt hier echt aan twee kanten: we ondersteunen mensen hier en in het buitenland. Dat maakt Betuwe Wereldwijd ook zo’n unieke plek.

Gerda Van Rhier