Een handige stagiair

Wouter ontroest een zaag.JPG
Eindbeoordeling maatschappelijke stage.JPG

Op een donderdagochtend  in mei staat een jonge gast in de gereedschapswerkplaats het roest van een zaag af te halen. Het is de veertienjarige Wouter die zijn maatschappelijke stage bij Betuwe Wereldwijd doet. Het is zijn laatste dag, de twintig uur zitten er bijna op. Wouter volgt het profiel Natuur en Techniek aan het KWC. “Ik wil iets doen met autotechniek. Ik heb mijn oom wel eens  geholpen met het sleutelen aan zijn oldtimer. Ik vind de motor van een auto erg interessant. Het lijkt me ook mooi om te werken aan de ontwikkeling van auto’s.  Ik was eerst niet zo’n voorstander van elektrische auto’s, maar het is wel de toekomst.”

Wouter houdt dus wel van werken met zijn handen. “Met schrijven en zo heb ik niet zo veel”. Samen met zijn moeder zocht hij naar een geschikte plek om zijn maatschappelijke stage te doen. En toen stuitten ze op Betuwe Wereldwijd. “Wat er op de website stond sprak me wel aan. Werken met onder andere fietsen en gereedschap. Het klonk wel als een van de betere stages om te doen”. 

Ze zijn hier niet van ‘Jij bent een kind dus je kan niks’

En het is hem inderdaad niet tegengevallen. “Iedereen is hier heel erg vriendelijk tegen elkaar. En begripvol. Er hangt hier een relaxte sfeer. Ze zijn hier niet van ‘Jij bent een kind dus je kan niks’. Dat is vaak wel anders, dan mag je omdat je jong bent niet met gereedschap werken”. Ook het werk vindt Wouter leuk om te doen. “Ik steek graag mijn handen uit de mouwen. Ik heb thuis ook veel gereedschap. Ik heb mijn kamer zelf opgeknapt en ik heb ook een eigen gitaar gebouwd. Gitaar spelen is mijn grote hobby. Ik heb er nu drie. Door zelf een gitaar te bouwen heb ik hem helemaal naar eigen wens kunnen maken.”

Tijdens de stage bij Betuwe Wereldwijd heeft Wouter allerlei verschillende dingen gedaan. Zo is hij met de bus mee geweest om spullen op te halen en weg te brengen, heeft hij aan fietsen gesleuteld, gereedschapskisten gesjouwd en compleet gemaakt, en nu is Wouter dan gereedschap aan het ontroesten. “Het is belangrijk werk. Na het ontroesten gaan ze in de olie zodat ze niet weer gaan roesten. In Nederland hebben we flink wat rijkdom, dus het is goed om andere landen te helpen. En als we het gereedschap toch zouden weggooien kunnen we het beter opsturen. Maar nu ga ik nog even deze zaag afmaken.”

Gerda Van Rhier