Tims talenten

Tim aan het werk.JPG
Ik kan veel grappen van cabaretiers onthouden en hen imiteren. Het is een gave

Tim staat ’s ochtends vaak als eerste op de stoep voor ons pand. “Vijf à zes jaar geleden kwam ik in Culemborg wonen. Voor het eerst op mezelf. Af en toe komt mijn coach langs om te kijken of alles goed gaat. Mijn coach is van GBA (Gezinsbegeleiding Autisme), een organisatie waarbij ik ingeschreven sta. Samen met haar heb ik ook naar werk gezocht. Zo kwam ik na een tijdje bij Betuwe Wereldwijd terecht. Het voelde gelijk goed, want Joost was zo enthousiast!”

We hebben zoveel spullen in Nederland. Dan kunnen we best wel eens wat geven aan mensen die het wat minder hebben

Het werk bij Betuwe Wereldwijd bevalt Tim. “Betuwe Wereldwijd is echt een goede organisatie. We hebben zoveel spullen in Nederland. Dan kunnen we best wel eens wat geven aan mensen die het wat minder hebben. Officieel ben ik hier om computers te repareren, maar eigenlijk doe ik veel meer. Ik ga vaak met de bus mee om Maikel te ondersteunen. Ik help hem dan met sjouwen. Ook gebruik ik de straalcabine en werk ik samen met Kees. Kees is een goede gast.”

Wie wel eens een koffiepauze meemaakt waar ook Tim bij aanschuift zal het niet ontgaan: Tim kent een heel scala aan cabaretteksten. En hij gebruikt ze graag. Het maakt niet uit waar het gesprek op dat moment over gaat, Tim knoopt er al snel een tekst aan vast. Na enkele woorden heb je als tafelgenoot door dat het om een fragment van een bekende cabaretier gaat. Van Herman Finkers bijvoorbeeld, of Urbanus. “Ik sla het op als een spons. Ik kan veel grappen van cabaretiers onthouden en hen imiteren. Het is een gave.” Op eenzelfde manier gooit Tim er aan tafel ook vaak grapjes doorheen. Na de clou moet hij er zelf hard om lachen. Wat op zich al aanstekelijk genoeg is, of je het grapje zelf nou leuk vindt of niet.

Een andere passie van Tim is zijn platenverzameling. “Toen ik zes was, ging ik naar een goede-doelenmarkt van mijn school. Ik deed mee aan de bingo en won zowaar een platenspeler! Inmiddels heb ik een hifi-installatie met platenspeler en een versterker van 23 kg zwaar. Ik heb zo’n 1500 of misschien wel 2000 platen. Van Rock & Roll tot klassiek, van Genesis tot Bob Marley. Ik vind het allemaal prachtig, zolang het maar van vroeger is. Vroeger was de muziek veel beter. Mijn vader heeft trouwens ook 200 Lp’s. Dus misschien is het erfelijk, haha.”

Tim ziet de toekomst vrolijk tegemoet. “Ik wil graag ooit een baan in iets met licht en geluid. Dan kan ik van mijn hobby mijn werk maken. Ook wil ik nog zelfstandiger worden en meer op mijn eigen benen staan.”

Gerda Van Rhier