Boost voor ons pand

Boost-herontwikkeling.jpg

Joost de Bruijn is eigenaar/adviseur van het projectontwikkelingsbureau BOOST-herontwikkeling. Dit bureau richt zich op het geven van nieuwe functies voor oude gebouwen zoals kloosters, fabrieken en kerken. Joost vertelt daarover: “De enige manier om deze prachtige oude gebouwen te behouden voor de toekomst is ze een nieuwe functie te geven. Dat voelt heel goed.”
Op vrijwillige basis inventariseerde Joost de bouwkundige staat van het oude pand van Betuwe Wereldwijd en heeft hij het gebouw digitaal uitgetekend. “Ik ga niet alleen voor de money, ik wil ook af en toe iets geven. Toen ik er kwam dacht ik ‘wow’, dit is groter dan ik had verwacht. En ook ingewikkelder, met verschillende gebouw- en straatniveaus.”
Het was duidelijk dat er een tekening van het hele gebouw moest komen. Daar is Joost eerst mee bezig geweest. Inmeten bij Betuwe Wereldwijd en dan ‘s avonds uitwerken. “Jan Blankestijn waar ik vaak mee samenwerk heb ik gevraagd om een kostenraming voor het onderhoud te maken. Hij was meteen verliefd op het gebouw én de oude gereedschappen.” Ook Jan zette zich geheel vrijwillig voor Betuwe Wereldwijd in.

Wat ik fascinerend vind aan een gebouw is de ziel, de verhalen.

“De meeste gebouwen waar ik kom voor mijn werk staan leeg. Dan ga ik op zoek naar de verhalen van de mensen die er ooit rondliepen. Maar hier bij Betuwe Wereldwijd wordt het gebouw nog gebruikt. Wat mij opviel was dat iedereen z’n eigen plekje heeft en trots was als ik kwam kijken. Sowieso viel me het enthousiasme van iedereen op.”
Het werk van Betuwe Wereldwijd sluit mooi aan bij het werk van BOOST. “Ik heb wel wat met circulariteit van gebouwen en materialen. Door Betuwe Wereldwijd wordt heel veel mooi gereedschap opgeknapt zodat het weer gebruikt kan worden. Wat ik echt heel leuk vond was dat Jan en ik als dank voor ons werk een antiek stuk gereedschap mochten uitzoeken. Jan viel voor een zachtboardschaaf. Ik koos een oude landmeter. Die krijgt een mooi plekje in mijn nieuwe kantoor.”

 
 
Blankestijn advies.jpg
 
Gerda Van Rhier