Vrijwilliger Imke houdt wel van een uitdaging

foto+Imke.jpg
NL+Doet+2019.jpg

Bij Betuwe Wereldwijd werken veel vrijwilligers. Zo ook Imke (69). Na haar pensioen ging ze hier vrijwilligerswerk doen. Dat doet ze al anderhalf jaar met veel plezier. “Ik houd heel erg van klussen, al van jongs af aan. Het is zo fijn om met hout te werken. Na mijn werk als fysiotherapeute wilde ik daarom nog meer met mijn handen gaan doen. Ik ken Ingelies (coördinator Mens & Werk) al 30 jaar en zo kwam ik hier terecht.”

Imke doet inmiddels heel veel bij Betuwe Wereldwijd. “Ik maak hier de houten kistjes waar de spullen in vervoerd worden. Ook pak ik de kisten in en repareer ik gereedschap. Dat laatste vind ik soms nog wel moeilijk, maar het gaat steeds beter.” Ze vindt het allemaal erg leuk . “Het is vooral prachtig om met collega’s hier om te gaan. Er werken hier mensen met een beperking en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Vroeger werkte ik meer in mijn eigen bubbel, maar nu ervaar ik de meerwaarde van het omgaan met diverse collega’s.”

Ze onderstreept de visie van Betuwe Wereldwijd: “Voor mensen hier een werkplek en voor mensen daar. We moeten niet zomaar rotzooi sturen naar Afrika. Ze hebben niks aan een paar lapjes. Dan wordt de afvalberg daar alleen maar groter. Daarom is het zo belangrijk om goed gereedschap te sturen. Daar hebben ze pas wat aan.”

Ze hebben niks aan een paar lapjes. Dan wordt de afvalberg daar alleen maar groter

Imke weet waar ze voor gaat. “Ik houd enorm van wandelen en fietsen. Ik heb al veel bergen beklommen en ben een echte pelgrim. Soms trek ik vier weken door de bergen met een rugzak op. Ik ben naar Santiago de Compostella gelopen. Het is heerlijk om te wandelen. Het is zo fijn om buiten te zijn. Lekker in de natuur. Daar kan je al je gedachtes loslaten.” Ze fietst geen kleine rondjes. “Ik houd van lange stukken fietsen. Zo ben ik naar Bern en Berlijn geweest met de fiets. Tentje achterop en peddelen maar. Natuurlijk is het ook wel eens zwaar. De Ardennen waren al helemaal pittig, maar ik houd van uitdaging.”

Die uitdaging ziet Imke ook bij Betuwe Wereldwijd. Zo coördineert ze een grote schilderactie van de werkplaats in het kader van NL Doet. Scholieren van Lek & Linge komen meehelpen met schilderen. “Ik vind het een uitdaging om het hen naar de zin te maken. Daar ga ik voor.”

Gerda Van Rhier