Ervaringen van een taakstraffer

zaagjes taakstraf.JPG
Als de hele wereld zo zou zijn zoals hier dan zou dat heel veel problemen oplossen

Bij Betuwe Wereldwijd vinden ook regelmatig mensen met een taakstraf onderdak. Een van hen is Ronald*. De reclassering heeft Ronald een taakstraf opgelegd voor een diefstal die hij heeft gepleegd. “Ik was medeplichtig en nu aanvaard ik deze straf”. Ronald moet 40 uur bij Betuwe Wereldwijd werken. “Ik keek er tegenop, maar de tijd vliegt hier voorbij. Er zijn zoveel dingen te doen: werken met hout, naaimachines, metaal, zandstralen”. Er verschijnt een enthousiaste lach op zijn gezicht als hij vertelt van de kapzaagjes die hij heeft opgeknapt. “Dat was gewoon mooi”. Het maakt veel indruk op hem dat alles bij Betuwe Wereldwijd wordt hergebruikt, opgeknapt en verzonden naar ontwikkelingslanden. “Ik vind dat echt een top-iets, echt een mooi initiatief”.

Het valt Ronald op hoe de mensen bij Betuwe Wereldwijd met elkaar omgaan. “Iedereen helpt elkaar. Hoe iedereen hier met Melis omgaat, vind ik prachtig om te zien.”

Ronald is ondertussen hard bezig om een baan te zoeken in transport / logistiek. “Het liefst zou ik chauffeur of koerier worden. Ondanks dat het hier niet voelt als taakstraf, heeft het me wel aan denken gezet. Het moet niet nog een keer gebeuren.”

*De naam Ronald is gefingeerd. 

Gerda Van Rhier