Nieuwe banen in Masaka

BWW_icoon_1.png

nog €14.475 nodig van €14.475


Op zo’n 140 km ten zuiden van Kampala, de hoofdstad van Uganda, ligt Masaka. De inwoners van de dorpen en gemeenschappen in dit gebied hebben nauwelijks toegang tot allerlei diensten. Voor veel vrouwen en meisjes is het even extra zwaar. Vooral in ontwikkelingslanden is de positie van vrouwen slechter dan die van mannen. Ze doen het meeste werk en zorgen ook nog voor de kinderen. People’s  Mercy Foundation(PMF) doet hier iets aan. Ze bieden al sinds 2002 lokaal opleidingen aan zowel  jongeren als volwassenen. De nadruk ligt op vrouwen en meisjes. Naast vakonderwijs, doen ze ook andere dingen om de positie van kwetsbare vrouwen en meisjes te verbeteren. Zo verspreiden ze kennis over mensenrechten, huiselijk geweld, hygiëne en sanitatie, HIV en aids. Ruim 60 kwetsbare meisjes, vrouwen en jongeren hebben bij PMF inmiddels een vak geleerd. Een groot deel van de leerlingen hebben ze kunnen koppelen aan bedrijven, waardoor hun  inkomsten fors zijn toegenomen. Door PMF hebben nu tientallen een inkomen in de bouw, achter de computer, of als timmerman, kleermaker en houtbewerker.

De verhalen van oud-leerlingen spreken voor zich:

Namata Joy woont in Rakai, een stadje in de buurt van Masaka. Ze wil Tools4change graag bedanken. “Ik kon niet bevatten wat er met me zou gebeuren op de dag toen ik bij het PMF-trainingscentrum kwam. Nadat ik ben gestopt met school heb ik altijd de wens gehad om te werken op een naaimachine. Maar ik had geen idee of ik het wel zou kunnen. De begeleiding van de PMF-trainers maakte het mogelijk dat ik mijn wens kon vervullen. De naaimachine van Tools4change maakte dit mogelijk.”

Een andere oud-leerling schrijft dat hij een kledingontwerper is en een kledingbedrijf in Kampala heeft gestart. “Mijn bedrijf maakt uniformen, waaronder overalls en schorten. Ik wil graag de medewerkers van PMF en Tools4change bedanken voor de training die ik heb gevolgd.” 

Zonder gereedschap kunnen goed opgeleide mensen niet aan de slag in de richting waarin ze training hebben gevolgd. Daarom biedt PMF een deel van het gereedschap aan hun leerlingen aan, zodat ze met hun baan kunnen starten. De oud-leerlingen betalen hier een klein bedrag voor, zodat PMF daar weer nieuw gereedschap mee kan financieren. 

In 2017 hebben we gereedschappen naar PMF meegestuurd in een container van onze zusterorganisatie Tools to Work. Met een tweede zending kunnen ze weer een groot aantal nieuwe leerlingen trainen en aan een baan helpen. We willen dit graag mogelijk maken. Daarom sturen we:

2      breimachines
2      borduur naaimachines
10   elektrische naaimachines
3      trapnaaimachines
10   strijkijzers
1      timmerset voor 10 leerlingen (met extra figuurzagen)
10   individuele timmersets
1      elektricienset voor 10 leerlingen
10   individuele elektriciensets
1      automonteurset voor 10 leerlingen
10   individuele automonteursets
1      schoenmaker/leerbewerkerset voor 5 leerlingen
1      metselset voor 10 leerlingen
10   individuele metselsets
1      lasapparaat
6      set trainingmateriaal (1 per vakgebied)

 

Het project, inclusief transport tot aan de stad Kampala €14.475,- Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf de haven. Deze kosten worden door PMF zelf betaald.

01.jpg
Training-in-Construction-techniques.jpg