Kansen voor ‘Kayayei’ en andere kwetsbare Ghanezen

BWW_icoon in uitvoering.png

In uitvoering

Bijdragen:

Lions_Clubs_International_logo.png

€1.500,-

emmaus-bilthoven-logo.png

€2.000,-

KC Eemnes.png

€750,- Kringloopcentrum eemnes

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€1.225,- anoniem fonds


Een groot aantal vrouwen vertrok van het Ghanese platteland naar stedelijk gebied in het zuiden van Ghana. Ze kregen de naam ‘Kayayei’, wat zoveel betekent als ‘vrouwen die goederen dragen’ (meestal op hun hoofd). Deze Kayayei leven onder erbarmelijke omstandigheden. In 2011 werd door een aantal bezorgde Ghanezen de Gubkatimalli Behigu Foundation (GUBFO) opgericht. Het doel was om vrouwen van de straat te halen door empowerment. Inmiddels richt GUBFO zich op het vergroten van het welzijn en de rechten van kansarme jongeren, zoals wezen, jonge prostituees, schoolverlaters, werklozen, alleenstaande jonge moeders etc.

GUBFO organiseert vakopleidingen, maar ze helpen hun deelnemers ook op het gebied van schrijven, rekenen, financiën en gezondheid. Ze bieden vakopleidingen aan op het gebied van textielbewerking, houtbewerking, smidswerk, kapperswerk en weven. In 2019 zijn ze ook gestart met schoenmaken en leerbewerking.

GUBFO rekruteert de deelnemers in tien plattelandsgemeenschappen in de Kumbungu regio, in het noordelijke deel van Ghana. De mensen hier leven onder slechte omstandigheden en hebben geen toegang tot scholen en hulpverlening.

Afgelopen jaren heeft GUBFO al 80 kansarme jongeren getraind en aan een baan geholpen. Het overgrote deel van hen heeft een eigen bedrijfje gestart en een klein deel heeft werk gevonden bij een bedrijf. Deze jongeren geven op hun beurt hun opgedane kennis en ervaring weer door aan anderen in hun gemeenschap. Daarmee wordt niet alleen de armoede bestreden, maar ook de uittocht uit de dorpen naar de grote stad voorkomen.

In de werkplaats worden producten van textiel gemaakt, zoals tassen, T-shirts en kleden. Deze worden door GUBFO verkocht en leveren een mooie inkomstenbron op. Op dit moment kampt GUBFO met een tekort aan goed gereedschap. Ook is er een gebrek aan fietsen en brommers, waarmee de instructeurs op pad gaan.

Met goed gereedschap dat wij ze kunnen sturen, zijn ze in staat om meer en hoogwaardiger opleidingen aan te bieden. Ook kunnen ze opgeleide jongeren een startersset meegeven.

Wij kunnen de volgende goederen verzenden:

15 elektrische naaimachines
  2 trapnaaimachines
  1 ledernaaimachine
  1 breimachines
  1 timmerset voor 20 leerlingen
10 timmersets
15 fietsen

Het project, inclusief transport tot aan Ghana, kost €5.475-. GUBFO betaalt zelf de kosten van inklaring en transport vanaf Tema.

DSCN3482.jpg
DSCN3497.JPG