Een nieuwe zending naar Suglo, Ghana

BWW_icoon in uitvoering.png

in uitvoering


bijdragen

logo bidoc gemeente culemborg.png

€5.000,- BIDOC

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€3.900,- anoniem fonds

logo_st_Solidarodam.jpg

€1.500,-

SpykmanLogo.png

€3.500,-

stichting-haella-logo.gif

€1.650,-

BWW_icoon spaarvarken (donaties).png

€1.240,- donatie

Suglo (voluit: Suglo N-Nya Behigu Women’s Association) organiseert diverse soorten trainingen op het platteland in het noorden van Ghana. Cursisten worden vanuit lokale gemeenschappen geselecteerd. Zij krijgen bij Suglo een training in het opzetten van eigen werk en onderneming. Hierdoor wordt armoede, gebrek aan vakmanschap, en leegloop van de dorpen bestreden. Door de kennis en vaardigheden kunnen mannen en vrouwen hun eigen werk en bedrijf starten, en daarmee hun inkomen realiseren. Ook blijven jongeren nu in de dorpen, in plaats van naar de stad te trekken.

In 2015 en 2016 ontving Suglo 100 elektrische naaimachines en 70 timmergereedschapsets van Betuwe Wereldwijd. Deze zending was onderdeel van een project van Edukans. Onderdeel van dit project was het opleiden van trainers zodat zij nog beter les kunnen geven. De opleidingen hebben nu een officiële status.

De cursisten krijgen de kist of naaimachine gedurende het cursusjaar om mee te leren werken. Na afronding van de training mogen de cursisten het gereedschap houden. Daardoor is het mogelijk dat zij een eigen bedrijfje starten. Onderdeel van de training is het leren omgaan en onderhouden van het gereedschap en de machines.
Afgelopen jaren hebben rond de 300 cursisten de training met succes afgerond.
De cursisten die het gereedschap ontvingen hebben nu allen een eigen bedrijfje. Ze zijn de kostwinners van hun gezin nu hun inkomsten voldoende is om hun gezin, en soms hun familie, te onderhouden. Oud-cursisten die een eigen bedrijfje hebben kunnen uiteindelijk de werkloze jongeren uit hun gemeenschap een stageplek aanbieden.

Asana Abukari is één van hen. Door financiële problemen van haar ouders verliet zij vroegtijdig de schoolbanken. Door gebrek aan werkvaardigheden lukte het haar niet om werk te vinden. Ze trok naar het zuiden van Ghana, voor zoals ze zelf beschrijft ‘niet bestaande banen’. Ze raakte in zwaar weer: ze kon nauwelijks rondkomen van een schamel loontje. “Ik kreeg ook te maken met verkrachting en beroving en andere mensonterende behandelingen. Mijn problemen werden nog groter toen een man mij zwanger maakte en daarvoor niet zijn verantwoordelijkheid nam. Op dat moment ben ik naar huis gegaan, om te bevallen van een dochtertje.”
Ze neemt in haar dorp deel aan een sessie van Suglo en wordt geselecteerd voor de training kledingmaken. “Ik startte de training zonder naaimachine en deelde er een met anderen. Er was vreugde en grote opluchting toen Suglo de naaimachines bracht waarmee we onze training konden afmaken. Ik ben zeer dankbaar dat ik nu als ervaren vakvrouw op een eigen machine kan werken. Ik hoop van harte dat dit prijzenswaardige programma het mogelijk blijft maken dat Suglo ondersteuning biedt aan mensen die een vak willen leren. Het gereedschap is de basis voor elke succesvolle vakopleiding!”

Wij willen nog veel meer vrouwen als Asana zicht geven op een zelfstandig bestaan in het noorden van Ghana. De aanvraag van Suglo voor 40 houtbewerkingssets en 80 naaimachines willen we dan ook graag waarmaken.

Het project, inclusief transport tot aan de haven van Accra €16.790,-. Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf de haven. Deze kosten worden door Suglo zelf betaald.

leerling timmeren, Suglo Ghana.jpg