Tanzania is HOT

BWW_icoon gerealiseerd.png

gerealiseerd

BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

€ 1500,- anoniem fonds

BWW_icoon spaarvarken (donaties).png

€ 290,- donatie


Tanzania is HOT. En dan hebben we het niet over het weer daar (alhoewel dat ook behoorlijk hot kan zijn), maar over de organisatie. HOT (Handproducts of Tanzania) is namelijk een groep van vrouwelijke ondernemers gevestigd in Dar es Salaam, de grootste stad van Tanzania. Daar bezet het een verdieping in het Machinga Complex, een reusachtig gebouw in de stad.

Hier gebeurt het allemaal: van het ontwerpen en maken van kledingstukken tot het maken van verschillende soorten tassen. Van het maken van schoenen en sandalen tot het maken van spullen voor de wooninrichting. HOT heeft hiermee drie doelen: ten eerste wil de organisatie de armoede van vrouwen in Tanzania tegengaan. En dat is nodig, gezien het feit dat vrouwen in Tanzania nauwelijks kans hebben op een baan in de formele sector. Bij HOT krijgen ze die kans wel. Ten tweede ambieert de organisatie om veel werkgelegenheid te scheppen voor de Tanzanianen. Via de belastinginkomsten komt dit uiteindelijk ook de economie van Tanzania ten goede. En ten derde stelt HOT zich ten doel om de levensstandaard van haar vijftig leden en hun families te verbeteren. Geen overbodige luxe in een van de armste landen ter wereld…

Dit is nog niet alles. HOT wil ook jongeren opleiden op het gebied van kleding maken, ontwerpen, en het maken van Batik. De ambitie is dat maar liefst 300 jongeren in twee jaar deze opleidingen zullen volgen. Met de opleiding eenmaal op zak kunnen de jongeren veel gemakkelijker aan werk komen of zelfs een eigen bedrijfje starten. HOT helpt de jongeren hierbij: ze brengt hen in contact met bedrijven in Tanzania, of biedt hen een lening aan om een eigen bedrijf te beginnen.

HOT kan deze ambitie echter niet vervullen, aangezien ze slechts over 5 naaimachines beschikken. Daarmee kun je natuurlijk nooit veel producten afzetten en in een korte periode al helemaal geen 300 jongeren trainen. HOT heeft connecties met PUM, een Nederlandse organisatie van vrijwillige senior experts die hun kennis in ontwikkelingslanden delen. PUM heeft HOT verwezen naar Betuwe Wereldwijd voor mogelijke ondersteuning op het gebied van naaimachines. En wij ondersteunen dit mooie initiatief graag. Met onze goederen kan de organisatie wel haar doelen bereiken, waardoor de armoede in Tanzania weer een beetje minder zal worden. Daar doen we het voor.

De volgende goederen leveren we aan HOT:

5 handnaaimachines (om jongeren met een beperking te trainen
5 elektrische naaimachines
2 elektrische overlock naaimachines
1 trapnaaimachine
4 elektrische borduurmachines
2 computers
1 laserprinter

Het transport, inclusief transport tot aan de haven van Dar es Salaam, kost € 1790,-. Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf de haven. Dezekosten worden door HOT zelf betaald.

HOT Tanzania vrouw achter naaimachine.png