Waarom Kees vrijwilligerswerk doet

Kees staat voorovergebogen bij de zagenslijpmachine in de gereedschapswerkplaats bij Betuwe Wereldwijd. Gereedschap reviseren doet hij hier elke donderdag, nu zo’n anderhalf jaar. Na 37 jaar in het bedrijfsleven te hebben gewerkt ging Kees op zijn 61e met pensioen.
“Ik had na mijn pensioneren en onze verhuizing naar Culemborg veel vrije tijd. Ik word veel gevraagd voor klussen door kennissen en ik ben 100% huisman.” Maar daarnaast houdt Kees dus nog tijd over. En die besteedt hij graag aan de medemens. “Ik heb zelf een redelijk ontspannen en gelukkig leven, dat nodigt me uit om iets voor anderen te doen. De combinatie van techniek en mensen met een rugzak trok me erg aan bij Betuwe Wereldwijd. Ik roep graag iedereen op om hier te komen kijken, zodat ik mijn enthousiasme over het werk kan delen.”

Als je ziet wat er nog aan gereedschap ligt, dan is er nog plenty werk.

Kees heeft een technische achtergrond, hij heeft HTS voertuigtechniek gedaan en bij een importeer van auto’s gewerkt. “Vanuit die achtergrond weet ik hoe belangrijk het is om met goed gereedschap te kunnen werken.” Bij Betuwe Wereldwijd controleert Kees binnenkomend gereedschap of het nog herstelbaar/bruikbaar is. “Ik reviseer en ontroest het gereedschap en maak het bedrijfsklaar. Tijdens het werk heb ik oog en oor voor mensen met een rugzakje. Ik vind het belangrijk om gevoel te hebben voor hoe ze in hun vel zitten. Er werkt hier een grote diversiteit aan mensen. Wat ik hoop is dat ze het naar hun zin hebben en dat ik het naar m’n zin heb.”

Iedereen wordt hier in zijn waarde gelaten en gerespecteerd. Dat is belangrijk voor mij

“De sfeer hier is goed en ontspannen, blij zelfs. Als we met ons werk dan ook nog mensen aan de andere kant van de wereld blij maken, dan is mijn cirkel rond.”  
Tenslotte noemt Kees ook het hergebruik: “We hebben een verantwoordelijkheid dat we niet alles zomaar weggooien, ook naar onze volgende generaties.” 

Vrijwilliger Kees aan de zagenslijpmachine
Gerda Van Rhier