Een werkplaats vol gereedschap

BWW_icoon_1.png

Nog €15.940,- nodig van €15.940,-


In het buitengebied van de plaats Soroti, midden in Uganda, hebben de inwoners nauwelijks mogelijkheden om aan hun toekomst te werken. Voor veel jongeren, vrouwen en meisjes is het leven extra moeilijk. Het Revelation Childrens Ministries International (RCMI) doet daar iets aan. Sinds 2008 bieden ze lokaal trainingen en opleidingen aan. Naast kinderen, kwetsbare jeugd en vrouwen met HIV/aids, gaat het hierbij ook om weduwen van aidspatiënten. RCMI maakt het hen onder andere mogelijk om een vak uit te oefenen door hen kennis en vaardigheden bij te brengen.

Naast het bieden van vakopleidingen doet RCMI nog meer voor de gemeenschappen in het gebied. Zo zorgen ze voor schoolmaterialen voor wezen, ondersteunen ze mensen met HIV/aids en hun families en geven ze onderwijs aan volwassenen die niet kunnen lezen en schrijven. RCMI heeft in Jinja, een stad aan het Victoriameer, een kantoor en een werkplaats waar herbruikbaar maandverband wordt gemaakt. Daarmee hebben ze wat inkomsten, maar minstens zo belangrijk is dat maandverband voor meisjes en vrouwen het verschil maakt tussen wel of niet naar school kunnen gaan.

In 2016 hebben we RCMI al gereedschappen gestuurd. Een eerste zending, waarbij we vaak een beperkte hoeveelheid gereedschap sturen. Als we zien dat er mooie resultaten gehaald worden, kunnen we een grotere zending doen. Een mooi voorbeeld van het effect van de eerste zending zijn Frank en Achunga. Nadat Frank bij RCMI zijn opleiding tot timmerman had afgerond, had hij geen eigen gereedschap. Het gereedschap uit Nederland maakte het mogelijk dat RCMI een eigen werkplaats startte en dat Frank hier trainer werd. Achanga is nu een van zijn leerlingen. In de werkplaats maken ze speakerboxen, stoelen en andere houten meubels. Zowel Frank als de leerlingen verdienen hiermee een inkomen. Er is voldoende vraag naar houten producten. Maar er is weinig gereedschap, waardoor Frank, Achunga en andere leerlingen soms op elkaar moeten wachten om bepaald gereedschap te gebruiken.

Ook de fietsen die we in 2016 stuurden zijn goed terecht gekomen. Neem nu Brian: om naar school te gaan hoeft hij nu niet meer elke dag 5 km heen en 5 km terug te lopen. Met de fiets uit Nederland die hij van RCMI heeft gekregen kan hij nu op tijd op school komen.

Dit jaar heeft RCMI hun school uitgebreid. Ze hebben meer gereedschap nodig voor opleidingen zoals metaalbewerking, het maken van kleding, werken als kapper, timmerwerk en reparatie van motorfietsen. Wij willen hen hierin graag weer ondersteunen, zodat nog meer kwetsbaren een vakopleiding kunnen volgen. Daarom sturen we:

2 Breimachines
1 industriële naaimachine
15 elektrische naaimachines
2 overlock naaimachines
2 Trapnaaimachines
15 strijkijzers
1 Timmerset voor 20 leerlingen
1 Elektricienset voor 10 leerlingen
10 Elektriciensets
1 automonteurset voor 20 leerlingen
10 automonteursets
1 Loodgieterset voor 20 leerlingen
1 houtdraaibank
2 kolomboormachines
1 stucadoorset voor 20 leerlingen
1 metselset voor 10 leerlingen
10 metselsets
1 schoenmaker/leerbewerkerset voor 10 leerlingen
15 fietsen
2 lasapparaten
7 sets trainingmateriaal (per vakgebied 1)

De kosten voor dit project zijn €15.940,-. RCMI betaalt daarnaast de kosten voor de inklaring van de goederen en het transport van Kampala tot aan hun school in Soroti.

Achunga, student at the RCMI training workshop.jpg
Women from RCMI making reusable pads.jpg
UgandaJoost Rensenin werving