Recht op onderwijs voor Zambiaanse kinderen en jongeren

BWW_icoon_1.png

Nog €9.775,- nodig van €9.775,-


Mufulira is één van de zes grote steden in Zambia. De naam Mufulira betekent letterlijk ‘plek van overvloed en vrede’. Helaas is de dagelijkse realiteit voor de inwoners van de stad Mufulira en in het gelijknamige district eromheen heel anders. De overvloed is aanwezig in de vorm van een natuurlijke rijkdom aan kopererts in het gebied, maar zeker niet onder de arme bevolking. Het erts wordt gedolven in groeven. Dat gebeurt in de openlucht door dagmijnbouw. Nog steeds verrichten kinderen in Zambia zware arbeid bij de kopermijnen. De Advocacy on Human Development (AOHD) uit Mufulira komt al jaren op voor de rechten van kwetsbare kinderen en wezen en voert onder meer strijd tegen de kinderarbeid. Die strijd gaat gelijk op met een ander doel van de AOHD: het bevorderen van bewustzijn en verantwoordelijkheid voor elkaar en voor de gemeenschap.

Kinderarbeid kent veel vormen, de ergste vorm is wel de handel in kinderen. Vorig jaar heeft de organisatie speciaal aandacht besteed aan kinderhandel en kinderarbeid. Het is een vicieuze cirkel; doordat er armoede is, is er geen geld voor school en moeten kinderen gaan werken. Doordat de kinderen werken, kunnen ze niet naar school. De Advocacy on Human Development heeft in 2018 honderd kinderen ondersteund door hun schoolgeld te betalen.

Een ander doel van de organisatie is het versterken van de positie van vrouwen door ze kennis en vaardigheden bij te brengen en toegang te geven tot startkapitaal om zo een eigen bedrijfje te kunnen beginnen. Het afgelopen jaar zijn haast duizend mensen, kwetsbare vrouwen en kinderen die met HIV of aids leven, ondersteund met zorg en advies. De activiteiten in 2018 hadden veel succes. Er is een overweldigende vraag ontstaan naar de diensten die de AOHD levert. De AOHD wil zijn programma in het Mufulira district graag uitbreiden. Op een boerderij met 18 hectare grond willen ze met jongeren gaan boeren. De opbrengsten worden gebruikt om wezen en kwetsbare kinderen te ondersteunen. Daarnaast starten ze een centrum voor opleidingen tot kleermaker en timmerman. De studenten krijgen ook lessen in ondernemersvaardigheden zodat ze later een eigen bedrijfje kunnen beginnen. Ze krijgen daarnaast les in het gebruik van de computer.
Voor de uitbreiding van de opleidingen zijn gereedschappen en machines hard nodig. Wij willen ze daar graag mee ondersteunen en willen het volgende verzenden:

1 landbouwset voor 20 leerlingen
1 timmerset voor 20 leerlingen
21 elektrische naaimachines
10 strijkijzer
2 handnaaimachines
20 computers
5 laptops
15 fietsen
2 fietsenmakerssets
1 rolstoel
4 sets trainingsmateriaal voor elk vakgebied

Het Liliane Fonds is nauw bij deze organisatie betrokken. Door deze contacten zijn wij nog eens extra verzekerd dat onze gereedschappen goed terecht komen.

Het project, inclusief transport tot aan Lusaka, de hoofdstad van Zambia kost €9.775,-. Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport in eigen land. Deze kosten worden door AOHD zelf betaald.

les klaslokaal studenten mannen en vrouw met haar kind erbij Advocacy Zambia.JPG
Kinderarbeid kinderen dragen zware lasten Advocacy Zambia.jpg
ZambiaJoost Rensenin werving