Kwetsbare Kenianen krijgen kansen

BWW_icoon_1.png

Nog €8.045,- nodig van €18.045,-


BWW_icoon vraagteken (anonieme fonds).png

Anoniem fonds


€10.000,-

Het is een mondvol om uit te spreken: de ‘Awach Kibuon Integrated Health and Livelihood Community Based Organisation’, afgekort (AKIHL-CBO). De organisatie is opgericht in 2009 en gevestigd in het Homa Bay district en de Rachuonyo sub-districten in Kenia. Deze gebieden liggen in het westen van Kenia in de buurt van het Victoriameer.

AKIHL-CBO is grotendeels actief op het platteland, maar ook in delen van stadjes, waar hun doelgroepen te vinden zijn. Naast water-, gezondheids- en landbouwprogramma’s houden ze zich bezig met educatie van met name kwetsbare jongeren en vrouwen. Daarmee krijgen deze groepen meer uitzicht op een beter bestaan, waarbij ze meer zelfvoorzienend worden. Hierdoor kunnen ze in hun eigen leefgemeenschap blijven. Zo wordt de vlucht naar de grote steden voorkomen, waar het meestal nog slechter met ze gaat en ze vaak in criminaliteit vervallen.

De organisatie heeft veel aandacht voor duurzaamheid. Een van de doelen van de organisatie is de inwoners bewust maken van het milieu en de manier waarop je met de grond en grondstoffen om kunt gaan. Niet de grond uitputten, maar natuurlijk hulpbronnen zo gebruiken dat ook toekomstige generaties er mee en van kunnen leven.

Kenia heeft als nog jonge natie veel behoefte aan goede vakmensen. Mensen die als beroepskracht zijn opgeleid om te werken aan bijvoorbeeld de aanleg van wegen, in de bouw, als medewerker bij overheidsinstellingen en ook in allerlei private ondernemingen die dagelijks worden opgericht.

Het initiatief wordt geleid door de gedreven James Mboya, die zich, naast zijn werk in het lokale ziekenhuis, volledig inzet voor deze organisatie. De afgelopen vijf jaar zijn er iets meer dan 200 leerlingen geslaagd voor een beroepsopleiding van deze school. Ze zijn opgeleid tot timmerman, kleermaker, automonteur, lasser, elektricien of bouwvakker. Vele van hen zijn aan de slag gekomen op de arbeidsmarkt en een deel van hen is een eigen onderneming gestart.

AKIHL-CBO heeft Tools4change om gereedschappen gevraagd voor opleiding en productie doeleinden. Het gaat om:

1                   Elektricienset voor 10 leerlingen
10                 Individuele elektriciensets
1                   Automonteurset voor 10 leerlingen
10                 Individuele automonteursets
1                   Timmerset voor 20 leerlingen
10                 Individuele timmersets
1                   Metaalbewerkingset voor 10 leerlingen
10                 Individuele metaalbewerkingsets
1                   Lasapparaat
25                 Elektrische naaimachines
10                 Strijkijzers
20                 Computers
5                   Laptops
1                   Laserprinter
6                   Sets trainingsmateriaal (1 per vakgebied)
15                 Fietsen

Met deze gereedschappen kan de organisatie meer dan 100 studenten per jaar een beroepsopleiding laten volgen tot onder meer automonteur, kleermaker, timmerman en metselaar. Ze vergroten daarmee hun vaardigheden en leren een vak. Op die manier kunnen zij hun eigen leven positief beïnvloeden en wordt er gewerkt aan een betere en meer houdbare toekomst.

De kosten voor dit project, inclusief transport, komen neer op ca. €18.045,-. AKIHL-CBO betaalt daarnaast zelf de kosten voor inklaring en transport vanaf Mombasa, een grote haven, waar wij de goederen naar toe sturen.

vakopleiding automonteur.JPG
IMAG0145.jpg