Eerste naailessen in Uganda

 
Frupino (met gestreepte rok) is moeder van 8 kinderen en staat er alleen voor. Jovia (met witte halsketting) bedankt met een brede glimlach voor deze geweldige kans

Frupino (met gestreepte rok) is moeder van 8 kinderen en staat er alleen voor. Jovia (met witte halsketting) bedankt met een brede glimlach voor deze geweldige kans

KIDA heeft haar kleermakersproject voortvarend opgepakt. Eind 2020 kwam de container van Betuwe Wereldwijd met naaimachines voor het opleidingsproject van KIDA in Uganda aan. Al bij het uitpakken van de nieuwe naaimachines waren de toekomstige deelnemers erg enthousiast.

Op de eerste algemene bijeenkomst is met de cursisten gepraat over hoe kleding maken en verkopen kan leiden tot het verbeteren van hun inkomen en leefomstandigheden. KIDA heeft meteen een commissie samengesteld. Die houdt toezicht op het gebruik en onderhoud van de naaimachines en op de inkomsten uit het naaiwerk. De vrouwen kregen een naaimachine om thuis mee te kunnen oefenen en waren daar ontzettend blij mee.

De deelnemers moesten beloven dat ze goed voor de machines gingen zorgen en er voorzichtig mee om zouden gaan. In overleg zijn wekelijkse centrale trainingen afgesproken. Tijdens de eerste trainingsdag was er aandacht voor sparen. Hoe doe je dat en waarom is dat zo belangrijk als je uit de armoede wilt komen. Er is een begin gemaakt met een gezamenlijke spaarpot. De groepsleden kunnen er in de toekomst uit lenen als ze een eigen bedrijfje willen beginnen. De deelnemers krijgen naailessen en leren hoe ze hun zelfgemaakte producten kunnen verkopen.

De start is goed, wij wensen de vrouwen veel succes bij hun naailessen.

Gerda Van R