Betuwe Wereldwijd in Zambia

 
 

Twee medewerkers van Betuwe Wereldwijd bezochten twee weken in totaal zeven organisaties in Zambia. Bij deze scholen, coöperaties en andere maatschappelijke organisaties werden ze hartelijk ontvangen. Soms met dans en gezang, een bigband of onthaald door de burgemeester en onder belangstelling van zowel lokale journalisten tot en met landelijke TV. Een aantal organisaties ontvingen afgelopen jaren al opgeknapt gereedschap, computers, naaimachines en fietsen van Betuwe Wereldwijd. Andere organisaties zullen soortgelijke spullen over enkele maanden ontvangen, als de container die op dit moment in Culemborg gevuld wordt aankomt.

Voor medewerkers Eva en Joost was het indrukwekkend om met eigen ogen en oren te ervaren hoe enorm het effect is van de gereedschappen op personen, families en zelfs complete gemeenschappen in Zambia.

Een vak leren en gereedschap ter beschikking hebben betekent een weg uit armoede en honger. Zo ontmoetten Eva en Joost, Banda. Ze volgde een training bij Prison Fellowship en startte een naaiatelier met een machine die ze van Betuwe Wereldwijd via Prison Fellowship ter beschikking kreeg. Ondertussen werkt haar vriendin mee op een tweede machine en heeft ze een industriële lockmachine bij elkaar kunnen sparen. Ze maken traditionele en westerse kleding van zeer hoge kwaliteit. Ze hebben erg veel werk en hun klanten komen vaak terug. Banda woont nog thuis en draagt fors bij in het huishouden. Voordat ze de training ging doen deed ze niks en had geen perspectief.

Eva en Joost zijn inmiddels vol indrukken, nieuwe kennis en inzichten terug in Culemborg, waarmee ze direct aan de slag zijn gegaan. Wat werkt wel en wat niet, welke onderdelen gaan snel kapot en welke zijn in Zambia tegen welke prijs te krijgen. Een van de organisaties bleek 30 betaalbare maar alsnog flink prijzige naaimachines uit China te hebben gekocht, waarvan na korte tijd er nog maar twee het deden. Zambiaanse winkels bieden handgereedschap aan tegen vergelijkbare of zelfs hogere prijzen als hier in Nederland. Dit is voor de meeste Zambianen niet te betalen. Soms ligt de dichtstbijzijnde winkel waar gereedschap te koop is op 300 km afstand… En hoe organiseer je een computeropleiding in een dorp waar geen stroom of internet is? 

Betuwe Wereldwijd heeft met twee professioneel werkende organisaties afspraken gemaakt om in Zambia een naaimachinewerkplaats op te zetten. Deze organisaties leren naaimachines zelf op te knappen, waarna ze vervolgens in Zambia verkocht, verhuurd of via een microkrediet worden uitgeleend en later in termijnen worden terugbetaald. Dit alles levert extra banen in Zambia op. Ook kunnen machines ter plaatse worden onderhouden. Dat levert een hoop voordelen op. Betuwe Wereldwijd levert de kennis en ervaring in het opknappen en het leveren van gebruikte, nog niet gereviseerde naaimachines. De eerste stappen naar een intensieve samenwerking om dit mogelijk te maken zijn met de reis naar Zambia gemaakt.

 
Gerda Van R