Voor Vincent draait het allemaal om respect

Vincent is één van de jongeren die al langere tijd bij Betuwe Wereldwijd werkt, al zo’n 9 jaar. Vincent: ‘Eigenlijk is het wel een grappig verhaal hoe ik hier gekomen ben. Vroeger hield ik er niet van om op stage te gaan, ik had al twee slechte stage-ervaringen en ik wilde niet meer. Toen heeft de mentor van mijn school (Praktijkonderwijs) gezegd dat hij zelf een stage voor me zou kiezen. Die viel toch wel in de smaak, ik ben hier blijven hangen. Na de stage zat er wat tijd tussen en daarna heb ik zelf aan Joost (algemeen coördinator BWW) gevraagd of ik hier terug kon komen. Dat ging met ondersteuning over van stage in werken. Dit is een plek om aan te bieden aan jongeren die echt willen doorstromen als ze net van school zijn of op zoek naar werk. Het is hier qua techniek gevarieerd.’

Vincent heeft een vaste werkplek aan de demontagetafel. Hij haalt onderdelen van afgekeurde gereedschappen en machines af, voornamelijk uit motorblokjes en snoeren. Dat levert metalen als koper, zink en lood op. Met zijn werk draagt hij bij aan een circulaire economie en de verkoop van herbruikbaar materiaal bezorgt de stichting extra inkomsten. Vincent heeft ook andere werkzaamheden uitgeprobeerd. Vincent: ‘Schilderen was wel oké, hout schuren vond ik wat minder, schoonmaken heb ik ook gedaan. Ik ga weleens mee met de bus wat ophalen en ik help soms met sjouwwerk, maar voornamelijk doe ik demontage.’

Waar Gothic om draait, is dat jij kunt respecteren wat je niet gewend bent

Naar de omgang met collega’s gevraagd, vertelt Vincent: ‘Tegenwoordig vind ik het beter omdat mijn leeftijdsgroep er nu meer bij is. We hebben een leuk groepje dat samen gezellig is. Het zijn heel andere normen en waarden die je hebt als jongere, wij zijn meer van de streettaal en misschien wat groffer in de omgang.’ Vincent zie je niet makkelijk over het hoofd, hij heeft een eigen, opvallende stijl van kleden, altijd in het zwart. Je kunt het Goth(ic) noemen, maar Vincent houdt niet zo van etiketten en al helemaal niet van oordelen: ’De Gothic cultuur vind ik goed. Ik zie dat mensen andere mensen beoordelen op het uiterlijk. Omdat die persoon er goed uitziet, kan ik hem met respect behandelen. Dat vind ik een beetje onzin. Of je het er mee eens bent of niet, dat je er nog steeds doorheen kunt kijken en een persoon in zijn waarde kan laten. Waar Gothic om draait is dat jij kunt respecteren wat je niet gewend bent: Respect people for their differences.

Ik hoop dat ik wat voor anderen kan betekenen. Ik leg anderen soms uit hoe ze beter kunnen communiceren, zo van, dit kun je beter zo doen. Ik doe dat alleen bij mensen die graag horen wat ik te zeggen heb. Of ze er wat mee doen, die keuze ligt niet bij mij. Van een ander hier heb ik weer zelf wat geleerd. In mijn woongroep komen mensen ook wel bij me om dingen te vertellen.

In mijn vrije tijd game ik en ik luister veel naar muziek. Ik luister vooral Heavy metal. Heavy metal heeft over het algemeen meer de diepgaande lyrics. Er zijn veel nummers die gaan over: Als je diep in de put zit, dan moet je alsnog sterk zijn om uit die put te komen. En ik vind het fijn om nachtwandelingen te maken. Halloween vind ik de leukste dag van het jaar én Halloween Fright Nights (evenementen rond Halloween waarbij acteurs verkleed als bijv. Zombie of Enge Man bezoekers de stuipen op het lijf jagen). Ik zou wel in de entertainment business willen werken, ik vind het wel grappig om mensen bang te maken, elke dag. Of griezelige verhalen vertellen in The Amsterdam Dungeon.’ Op het werk jaagt Vincent gelukkig anderen nooit angst aan, daar is hij gewoon een prima, rustige en bedachtzame collega.

Gerda Van Rhier