Corry werkt met geduld en precisie

In de jaren 80 zag ik een grote reclame op een gebouw in Den Bosch. Ze waren op zoek naar gereedschap om op te knappen voor ontwikkelingslanden. Dat viel me toen op, het was nog niet zo bekend.’ Het is ook de tijd waarin Betuwe Wereldwijd wordt opgericht.

Corry werkt al meer dan 6 jaar als vrijwilliger bij Betuwe Wereldwijd. Twee doelstellingen van de stichting spreken haar speciaal aan: het ondersteunen van onderwijs in ontwikkelingslanden en het opnieuw gebruiken van oud gereedschap. Corry: ‘Ik heb verschillende reizen gemaakt, onder andere naar Gambia. Dan zie je dat de bevolking weinig materialen heeft. Het onderwijs daar is ook zo belangrijk, vooral voor vrouwen. Zo was ik erg onder de indruk van het verhaal van de directrice van de PAS uit Suriname (PAS is een samenwerkingspartner van Betuwe Wereldwijd). Hoe kansarme jonge meiden daar opgevangen worden en door trainingen meer bagage meekrijgen.

foto bij interview vrijwilliger Corry febr. 2021.jpg
Duurzaamheid en hergebruik vind ik belangrijk. Als iets kapot is probeer ik het eerst te maken

Ik had al een paar keer naaimachines naar Betuwe Wereldwijd gebracht. Na mijn pensionering heb ik geïnformeerd of ik me hier nuttig kon maken. Toevallig hadden ze iemand nodig voor de breimachines, of ik daar interesse in had. Doordat ik zelf een breimachine heb en al wat ervaring had, was het niet nieuw voor mij. En ik ben ermee opgegroeid; mijn moeder had een breimachine. Ze heeft voor mij truien en zelfs maillots gebreid.

Duurzaamheid en hergebruik vind ik belangrijk. Als iets kapot is probeer ik het eerst te maken. Het doet me plezier om iets weer helemaal werkend te maken. Soms ben ik erg lang bezig met één breimachine. Je moet heel precies zijn. Met de knoppen op de slede stuur je allemaal radertjes en veertjes aan. Als er eentje krom is, dan werkt het niet. 200 Naalden schoonmaken met een doekje, daar gaat veel tijd inzitten. Ik werk 2 ochtenden per week bij Betuwe Wereldwijd, nu vanwege corona 1 ochtend.’

Betuwe Wereldwijd verstuurt regelmatig breimachines naar projecten in Uganda en Kenya. Ook daar kan het fris genoeg zijn voor een vest of een trui. Er wordt veel met katoen gebreid. In deze landen zijn schooluniformen verplicht. Daar horen vaak gebreide vestjes, truien of spencers bij.

We zoeken nog een tweede vrijwilliger om breimachines mee te helpen opknappen. Je hoeft er geen technische achtergrond voor te hebben. Als de beperkingen rond corona voorbij zijn, plaatsen we de vacature weer op onze site

 
Gerda Van Rhier