Economische bedrijvigheid en nieuwe kansen op werk in Oost-Uganda

gerealiseerd

fonds
€16.750,-


FCOMU (Fact Child Outreach Ministry Uganda) wil het leven van getraumatiseerde kinderen en jongeren mooier maken. De organisatie bracht allereerst muziek en vrolijkheid in het leven van de jeugd die beschadigd is door de lange burgeroorlog in Uganda. In 2010 begonnen ze met muzieklessen voor kwetsbare kinderen en richtten ze een brassband op. Met de opbrengsten van optredens werd de schoolopleiding van de kinderen betaald. In 2012 zette de organisatie in Jinja een tweede kans-trainingscentrum op met zakelijke en vakopleidingen en sindsdien groeien ze door. FCOMU richt zich met de vakopleidingen vooral op wezen, mensen met een beperking, jonge moeders en jongeren die hun school niet af hebben gemaakt of nooit aan een vervolgopleiding konden beginnen. Zij krijgen een tweede kans om een opleiding te volgen. Daarnaast geven ze alfabetiseringscursussen voor volwassenen. Bijscholing in de avond voor werkende vaklui zit in de planning. 

Eind 2020 steunde Betuwe Wereldwijd het trainingscentrum in Jinja met gereedschappen en machines. FCOMU heeft de gereedschappen meteen heel breed ingezet. Om te beginnen nam men praktijkexamens af bij 200 studenten, hierdoor kwam er ruimte vrij om veel nieuwe studenten aan te nemen. Bij de timmeropleiding is een productielijn opgezet die nu al voor extra inkomsten zorgt. Een ander deel van de inkomsten van de organisatie komt uit het naaien van schooluniformen en nog steeds uit de brassband. 

Door de coronapandemie, de maatregelen en de lockdowns verloren veel mensen in Uganda hun baan of hun dagelijks inkomsten uit straathandel. Kinderen moesten met hun middelbare schoolopleiding stoppen. Begin januari 2022 zijn alle scholen in Uganda na een sluiting van haast 2 jaar weer opengegaan! Er is veel meer armoede in het land en het aantal werkzoekenden groeide enorm. 

Op zoek naar een tweede kans schreven tieners en werklozen zich massaal in voor een vaktraining bij FCOMU. De organisatie wilde snel zoveel mogelijk mensen tegelijkertijd helpen met praktische trainingen. Ze bedachten daarvoor mobiele trainingsprogramma’s. Docenten uit Jinja geven in de buitenlucht les aan groepjes leerlingen. Dat gebeurt in de gemeenschappen tot aan het dorp Kamuli, 60 km. ten noorden van Jinja. Het plan is om meer trainingscentra in de dorpen op te gaan zetten. Na een praktische training kunnen mensen in hun eigen dorp voor zichzelf gaan beginnen. Denk daarbij aan het verlenen van diensten met computerwerk, kleding naaien en herstellen of producten maken en verkopen. Dat zorgt lokaal voor meer economische bedrijvigheid en weer nieuwe kansen op werk. 

De eerste nieuwe tak van FCOMU zit al in het dorp Kamuli en heet ‘Wings for Change’: vleugels voor verandering. Men is gewoon buiten begonnen met trainingen in automechanica, kleding maken en een kappersopleiding. Er zijn slechts twee oude handnaaimachines voor de 30 leerlingen van de kleermakerstraining en één onvolledige set autogereedschap voor de lessen automechanica. De cursussen timmeren, computervaardigheden en schadeherstel motorvoertuigen worden zelfs alleen op papier gegeven! PC's en geschikte gereedschappen zijn er simpelweg niet. Bij Wings for Change volgen 124 cursisten lessen. FCOMU wil graag nog honderden andere kwetsbare jongeren uit het district rondom Kamuli trainingen aan gaan bieden. 

Aan het tweede kans-trainingscentrum van FCOMU in Jinja krijgen 152 jongeren trainingen. Ze kunnen kiezen uit automechanica, schadeherstel motorvoertuigen, kleding maken en ontwerpen, breien, timmeren, metaalbewerking, metselen, computervaardigheden of trainingen tot kapper, brandweerman of majorette bij een brassband. Met de mobiele lessen vanuit Jinja bereikt FCOMU in de regio tot aan het dorp Kamuli 143 extra leerlingen. 

FCOMU is heel ambitieus en doet wat het kan, maar heeft veel te weinig gereedschappen en machines voor de studenten op de trainingscentra in Jinja en Kamuli, voor de mobiele trainingsprogramma’s en om nieuwe plannen te kunnen realiseren. Betuwe Wereldwijd is erg positief over de daadkracht van FCOMU en ondersteunt deze actieve organisatie graag een tweede keer met de volgende gereedschappen en machines voor twee locaties:

 
4             breimachines
30           elektrische naaimachines
4             trapnaaimachines
2             overlockmachines
4             borduurmachines
10           strijkijzers
2             trainingset voor naaiopleiding
1             timmerset 10 leerlingen
1             timmerset voor 10 leerlingen
2             trainingset voor timmeropleiding
1             automonteur sets voor 10 leerlingen
1             automonteur sets voor 10 leerlingen
2             trainingset voor automonteur
1             loodgieterset voor 10 leerlingen
1             loodgieterset voor 10 leerlingen
2             trainingset voor loodgieter
1             metselset voor 10 leerlingen
1             metselset voor 10 leerlingen
2             trainingset voor metselen
2             lasapparaat
1             fietsenmakerset
10           fietsen
1             kruiwagen
22 stuks totaal (van elke machine 2 stuks):  figuurzaagmachine, cirkelzaag, compressor, spraygun,
kolomboor, vlakschuurmachine, boorhamer, haakse slijper, poetsmachine, dremelset, bovenfrees

8 m³            transport naar Uganda 

Het project, inclusief transport tot aan Kampala kost € 16.750,- Daarbovenop komen de kosten voor inklaring en transport vanaf Kampala. Deze kosten worden door FCOMU zelf betaald.