Veerkrachtige en vindingrijke vrouwen uit Kitabu, Uganda

BWW_icoon gerealiseerd.png

gerealiseerd

BWW_icoon spaarvarken (donaties).png

donatie

€2.330.-


In de uitlopers van het prachtige Ugandese hooggebergte ‘Rwenzori mountains’ bevindt zich het dorpje Kitabu op haast 1500 meter hoogte. Hoger gelegen gemeenschappen als Kitabu zijn verder verwijderd van allerlei faciliteiten zoals goede wegen en medische hulp. Die geïsoleerde ligging zorgt voor armoede. In Kitabu leidde de armoede tot een keten van problemen.

Het grote aantal weduwen in Kitabu is het directe gevolg van illegale jacht door de mannen. De parkrangers van het nabijgelegen Queen Elizabeth National Park schieten met scherp. De weduwen moesten van de ene op de andere dag hun gezin gaan onderhouden en middelen van bestaan zien te vinden. Op het Ugandese platteland is de man is traditioneel de kostwinner, vrouwen bevinden zich in een afhankelijke positie.
De Ugandese overheid merkte het grote aantal weduwen in Kitabu al in 2007 op. Het regionale bestuur gaf financiële ondersteuning aan initiatieven die vanuit de gemeenschap werden opgezet. Eén van die initiatieven was de Kitabu Integrated Development Association (KIDA), in 2011 door 7 vrouwen opgezet. De vrouwen waren het zat dat zij geen invloed mochten uitoefenen op de ontwikkeling van hun gemeenschap, ze voelden zich onderschat. De mannen namen samen de besluiten. Zelfs de weduwen, die toch ook kostwinner waren, mochten niet meebeslissen.

Met de KIDA begon een strijd voor respect en een betere positie voor jonge meisjes en vrouwen. De associatie werkt enthousiast aan een duurzame sociale en economische ontwikkeling, natuurbehoud en ondersteunt gezondheidsprogramma’s. Om te beginnen richtte de KIDA een kantoor in. Ze schaften een cassave-maalmachine aan die de vrouwen enorm ontlast bij het bereiden van cassave. In 2013 installeerden ze een tappunt bij een bron, maar dat bleek vrouwen onvoldoende te verlichten. De bouw van twee cementen watertanks met elk 5 tappunten staat in de planning. De vrouwen krijgen dan meer tijd en kunnen snel en genoeg water halen voor de verbouw van voedsel voor hun gezin. De meisjes zijn vrij om naar school te gaan. Sinds 5 jaar staat er op 400 m2 een plantage met bomen. Er is een project kwartelboerderij geweest met steun van de Nederlandse Melaniastichting, en een moestuin-project. KIDA blijkt erg vindingrijk in het bedenken van nieuwe bronnen van inkomsten. Een enkele keer mislukte een project, maar men veerde weer op en ondernam iets nieuws.
Vorig jaar keurde het Engelse ‘Bees Abroad’ een project duurzaam bijenhouden goed. De omstandigheden in het gebied zijn gunstig: hitte, een natuurlijke bijenpopulatie en voldoende nectar. Het project liep direct al zo goed dat KIDA onlangs nog eens 30 bijenkorven extra kreeg bovenop de 20 die ze eerder van Bees Abroad ontvingen.
Andere inkomsten komen uit de verhuur van cateringbenodigdheden voor bruiloften en begrafenissen, daar wordt nu ook honing bij verkocht. De cateringbenodigdheden zijn bijeen gespaard met geld uit het revolverende fonds -een soort gemeenschappelijke spaarpot- dat is opgezet. De organisatie heeft nog meer vindingrijke plannen voor de toekomst zoals een project zeep maken en het project champignons kweken.

Betuwe Wereldwijd is aangeschreven om een ander nieuw project te ondersteunen.
KIDA wil vrouwen die ook letterlijk aan de rand van de samenleving leven thuis een naaimachine in bruikleen geven en ze kleding leren maken. De vrouwen wonen in het bergachtige gebied rondom Kitabu. Zelfredzaamheid van jonge vrouwen en alleenstaande moeders is het doel van dit project. In een lokaal van de organisatie gaat men 5 naaimachines neerzetten. Daar krijgen voortijdig schoolverlaters naailessen. Het idee is helemaal nieuw, KIDA heeft nog maar één naaimachine. Zo’n 37 mensen zullen van het project profiteren, voornamelijk jonge meisjes, waaronder veel weesmeisjes, en mensen met een beperking.

Kortgeleden kregen we bericht dat de situatie rondom corona in Kitabu relatief ‘goed’ is, maar dat het gebied in het regenseizoen getroffen is door modderstromen. De meeste bedrijfjes die leden van de KIDA net waren gestart op de Mawa markt zijn door de modder verwoest.Zou de rek er nu uit zijn in Kitabu? Nee, zeker niet. Helemaal in de geest van KIDA is er snel iets nieuws bedacht: mondkapjes naaien op de enige naaimachine die men bezit. ‘De productie gaat heel langzaam, maar de leden kunnen in ieder geval weer iets doen’, was het positieve nieuws vanuit Uganda. De tegenslag in Kitabu is voor Betuwe Wereldwijd een reden temeer om KIDA verder vooruit te willen helpen met hun nieuwe kleermakersproject.


Wij willen wil dit doen door het verzenden van:

23 hand/trapnaaimachines
2 sets trainingsmateriaal
2.5 m² transport naar Uganda

Verscheping naar haven Mombassa in Kenya en transport over land naar hoofdstad Kampala.
Het project kost €2.330.- Dat is inclusief transport tot Kampala. KIDA regelt en betaalt zelf de inklaring en het transport vanaf Kampala.



bijenkorf+2.jpg
P_280+Mondjkapjes.jpg