Stichting Betuwe Wereldwijd bestaat 35 jaar!

 

25 Februari bestond Betuwe Wereldwijd precies 35 jaar!

35 Jaar, tijd om even stil te staan en terug te kijken naar wat we in al de jaren hebben kunnen doen. Maar we zijn zeker nog jong en vol energie bezig met nieuwe plannen voor de toekomst.

Eén van de plannen is het beter toegankelijk maken van het pand voor mensen met een lichamelijke beperking. Dit jaar hebben we ons jongerenproject afgerond met mooie resultaten en willen het graag verder ontwikkelen. Dat betekent dat we straks nog meer mensen een stage of werkervaringsplek kunnen bieden. U hoort er meer over zodra alles wat concreter wordt.

In 1986 begonnen we in de voormalige Culemborgse kleuterschool ‘De Paddestoel’ met het opknappen van ingezamelde fietsen, type- en naaimachines voor wat toen ‘De Derde Wereld’ heette. We zijn gestart als ‘Solidariteitswerkplaats’. Solidariteitswerkplaatsen werden in de jaren 80 door heel Nederland opgericht om werkloze jongeren aan een baan te helpen. Ook ouderen zonder zicht op een baan konden er terecht. Na het eerste succesvolle jaar richtte Willem de Boer in 1987 de Stichting Betuwe Wereldwijd op. Meer over onze geschiedenis leest u hier.

Sinds 1987 is er veel veranderd en veel ook weer niet. Vanaf 1989 werken we in het veel ruimere gebouw aan de Goilberdingerstraat, er is plek voor meer: meer werkplaatsen, meer opslagruimte en meer medewerkers, de stichting is gegroeid. We zamelen nog steeds tweedehands goederen in en knappen ze op voor scholen en opleidingsprojecten in vooral Afrikaanse landen. We zijn gestart onder de vleugels van Vraag en Aanbod, maar selecteren nu zelf onze projecten en voeren ze zelfstandig uit. Het aanbod van goederen is in de loop van de jaren weinig veranderd, de typemachines zijn vervangen door PC’s en laptops en er worden meer elektrische machines (met snoer en zonder accu!) verstuurd. Er kwamen nieuwe medewerkers ‘met een rugzakje’ bij en we kunnen inmiddels niet meer zonder de hulp van onze vele vrijwilligers. Maar de sociale functie van de stichting is al die tijd  onveranderd gebleven: We vinden dat iedereen een kans moet krijgen, zowel mensen hier in Nederland als mensen in ontwikkelingslanden. Mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt zetten zich in om kansarme mensen in een ander deel van de wereld aan het werk of een opleiding te helpen.

Medewerkers vierden het jubileum die week al met een feestelijke taart. Meer feestelijke plannen zijn gemaakt voor later in het jaar. Wilt u ons jubileum meevieren door aan een activiteit deel te nemen en bij te dragen aan een goed doel? Houd dan onze Facebookpagina en website in de gaten!

Gerda Van R